Открытый доступ Открытый доступ  Ограниченный доступ Доступ для подписчиков

Институты контроля предпринимательской экосистемы на пищевых рынках стран АТР

Ольга Карпец, Екатерина Юрченко

Аннотация


Качество и безопасность продуктов питания являются не-обходимым условием для обеспечения здоровья нации и роста производительности труда. Динамичное развитие стран АТР привело к росту спроса на качественные продукты пи-тания. Несмотря на актуальность тематики, в проанализи-рованных статьях из реферируемых зарубежных журналов не в полной мере описана предпринимательская среда на пищевом рынке с точки зрения относительной эффектив-ности действующих институтов. В статье проводится сравнительный анализ формальных и неформальных инсти-тутов контроля на рынке продуктов питания Японии, КНР и Индии и оценка их эффективности. Предложены пути улучшения текущей институциональной ситуации в этих странах и обсуждаются потенциальные варианты приме-нения опыта этих стран для российского рынка пищевых продуктов.

Ключевые слова


безопасность продуктов питания, контроль качества, регулирующие институты, рынок продуктов питания, АТР.

Полный текст:

PDF

Литература


Henson S., Traill B. The demand for food safety: Market imperfections and the role of government. Food Policy, 1993, vol. 18, no. 2, pp. 152–162. DOI: 10.1016/0306-9192(93)90023-5

О.В. Карпец, Е.С. Юрченко // Известия ДВФУ. Экономика и управление. 2. 2017. 122–133

Holleran E., Bredahl M. E., Zaibet L. Private incentives for adopting food safety and quality assurance. Food Policy, 1999, vol. 24, no. 6, pp. 669–683. DOI: 10.1016/S0306-9192(99)00071-8

Henson S., Loader R. Barriers to Agricultural Exports from Developing Countries: The Role of Sanitary and Phytosanitary Requirements. World Development, 2001, vol. 29, no. 1, pp. 85–102. DOI: 10.1016/S0305-750X(00)00085-1

Martinez M. G., Fearne A., Caswell J. A., Henson S. Co-regulation as a possible model for food safety governance: Opportunities for public–private partnerships. Food Policy, 2007, vol. 32, no. 3, pp. 299–314. DOI: 10.1016/j.foodpol.-2006.07.005

Antle J. M. Benefits and costs of food safety regulation. Food Policy, 1999, vol. 24, no. 6, pp. 605–623. DOI: 10.1016/S0306-9192(99)00068-8

HensonS., CaswellJ. Food safety regulation: an overview of contemporary is-sues. Food Policy, 1999, vol. 24, no. 6, pp. 589–603. DOI: 10.1016/S03069192-(99)00072-X

Pingali P. Westernization of Asian diets and the transformation of food systems: Implications for research and policy. Food Policy, 2007, vol. 32, no. 3, pp. 281–298. DOI: 10.1016/j.foodpol.2006.08.001

Demsetz H. Information and efficiency: another viewpoint. The journal of law and economics, 1969, vol. 12, №. 1, pp. 1–22. DOI:10.1086/466657

The Food Safety Basic Law: Law no. 48, The Japanese Diet. 156th Session, May 23, 2003. Available at: www.fsc.go.jp/sonota/fsb_law170418.pdf. (accessed 28.10.2016).

Nagamatsu M., Matsuki Y. Food safety and security system in agri-food chains in Japan. Frontis – Wageningen International Nucleus for Strategic Expertise, 2003, vol. 1, pp. 137–140. Available at: library.wur.nl/frontis/food_safety/-13yoichimatsuki.pdf. (accessed 28.10.2016).

Bian Y. The Challenges for Food Safety in China. China Perspectives, 2004, vol. 53, pp. 2–16. Available at: chinaperspectives.revues.org/819. (accessed 28.10.2016).

Tam W., Yang D. Food Safety and the Development of Regulatory Institutions in China. Asian Perspective, 2005, vol. 29, no. 4, pp. 5–36.

Pal M., Hardikar A. Food Safety Focus on India: a Growing Market. Hot source expert insights into safe, sustainable and high-quality food, 2013, vol. 1, pp. 4–5.

Srinivasan G., Food Safety and Standards Authority of India. FSSAI, 2010. Available at: https://ru.scribd.com/document/276834348/Dr-Srinivasan-FSSAI (accessed 28.10.2016).

Onodera T., Kim C.K. BSE situation and establishment of Food Safety Commis-sion in Japan. Journal of Veterinary Science, 2006, vol. 7, no. 1, pp. 1–11. DOI:10.4142/jvs.2006.7.1.1. Available at: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/- PMC3242078/ (accessed 28.10.2016).

Ushio M. Food Safety Regulatory Issues. FAO/WHO Global Forum of Food Safe-ty Regulators.Marrakesh, Morocco, Food and Agriculture Organization of the United Nations.World Health Organization, 2002, pp. 84–89. Available at: ftp://-ftp.fao.org/docrep/fao/meeting/004/Y3680E/Y3680E00.pdf (accessed 28.10.2016).

Nagata T. Food Safety in Japan. National Food Research Institute, 2007. Available at: http://www.groenecirkels.nl/upload_mm/7/9/2/a13d3ac5-2521-40d1-a3ae-e1-b587beefde_p14.pdf (accessed 28.10.2016).

Setboonsarng S., Sakai J., Vancura L. Food Safety and ICT Traceability Sys-tems: Lessons from Japan for Developing Countries. ADBI Working Paper 139, Tokyo, Asian Development Bank Institute, 2009. Available at: https://www.adb.-org/sites/default/files/publication/155994/adbi-wp139.pdf (accessed 28.10.2016).

Levitt T. China's top-down food safety system is failing. Chinadialogue, 2013. Available at: www.chinadialogue.net/article/show/single/en/6369-China-s-top-down-food-safety-system-is-failing.(accessed 28.10.2016).

О.В. Карпец, Е.С. Юрченко // Известия ДВФУ. Экономика и управление. 2. 2017. 122–133

Williams M., Banerji A. Insight: India's sour food safety record. Reuters, 2012. Available at: www.reuters.com/article/2012/02/13/us-india-foodsafety-id-USTRE81C06720120213 (accessed 28.10.2016).

Raymond A., Jussaume Jr., Shuji H., Yoshimitsu T. Food Safety in Modern Ja-pan. Japanstudien, 2000, vol. 12, pp. 211–228. Available at: www.dijtokyo.-org/doc/dij-jb_12-jussaume.pdf. (accessed 28.10.2016).

Food Safety Awareness Rising in Japan: 2012 White Paper on Food Education. Japan for Sustainability, 2013. Available at: www.japanfs.org/en/news/archi ves/news_id034267.html. (accessed 28.10.2016).

Махров А.В. О защите прав потребителей в Китае (правовой аспект) [Mahrov A.V. O zashhite prav potrebiteley v Kitae (pravovoyaspekt) [Protection of consumers’ rights (legal aspect)]. Available at: www.russchinatrade.ru/as-sets/files/ru-useful-info/O_zatshite_prav_ potrebiteley.pdf (accessed 28.10.2016).

Sudershan R.V., Rao P., Polasa K. Food safety research in India: a review. Asian Journal of Food and Agro-Industry, 2009, vol. 2, no. 03, pp. 412–433.

GutbiSalim Mohammed S. Food Safety Knowledge among Women in Selected Areas in Khartoum City. International Journal of Science and Research, 2013, vol. 2, no. 2, pp. 519–525.

吴珊. 百度筷搜:“神器”还是“玩具”?[Wu S. Baidukuaisou: ‘shenqi’ haishi ‘wanqi’? [‘Smart chopsticks’ from Baidu: a useful gadget or a toy?].Available at: tech.163.com/14/0910/16/A5PVFTQG000915BD.html. (accessed 28.10.2016).

Greenfield R. Demand Improved Food Safety Laws for India.Available at: http://forcechange.com/69485/demand-improved-food-safety-laws-for-india/. (accessed 28.10.2016).

Dixit S., Khanna S.K., Das M. All India survey for analyses of colors in sweets and savories: exposure risk in Indian population. Journal of Food Science, 2013, vol. 78(4), pp. 642–647. DOI: 10.1111/1750-3841.12068.

Sustaining food security from the streets Mass training of street food vendors on food safety and hygiene. 2013. Available at: nasvinet.org/newsite/sustaining-food-security-from-the-streets-mass-training-of-street-food-vendors-on-food-safety-and-hygiene/. (accessed 28.10.2016).

Cody S. Blowing the lid off food safety in China. Eastasiaforum, 2014. Availa-ble at: www.eastasiaforum.org/2014/08/28/blowing-the-lid-off-food-safety-in-china/. (accessed 28.10.2016).

Neetu C. Use social media to make pupils ditch junk food, Government tells schools. MailOnlineIndia, 2013. Available at: www.dailymail.co.uk/indiaho-me/indianews/article-2385578/Use-social-media-make-pupils-ditch-junk-food-Government-tells-schools.html. (accessed 28.10.2016).

National Health Policy 2002 (India). Enacted from 2002 by Ministry of Health and Family Welfare. Available at: www.iapsmgc.org/userfiles/National_Health-_policy_2002-2.pdf.accessed 28.10.2016).

Global Food Security Index (Japan). The Economist Intelligence Unit.Available at: foodsecurityindex.eiu.com/Country/Details#Japan. (accessed 28.10.2016).

Food Poisoning Statistics. Ministry of Health Labour and Welfare, Pharmaceuti-cal and Food Safety Bureau, 2009. Available at: www.mhlw.go.jp/en-glish/topics/foodsafety/poisoning/dl/Food_Poisoning_Statistics_2009.pdf. (acces-sed 28.10.2016).

Global Food Security Index (China). The Economist Intelligence Unit.Available at: foodsecurityindex.eiu.com/Country/Details#China. (accessed 28.10.2016).

Контроль качества китайских продуктов питания [Kontrol' kachestva kit-ajskih produktov pitanija [Chinese food quality control]. Available at: samit.su/de-lovoe-predlozhenie-iz-kitaya/produkty-pitaniya-iz-kitaya.(accessed 28.10.2016).

Shi H.G., Wang J.M. Major national food poisoning between 2000 and 2009. Chinese Rural Health Service Administration, 2011, vol. 31, no. 8, pp. 835–838.

О.В. Карпец, Е.С. Юрченко // Известия ДВФУ. Экономика и управление. 2. 2017. 122–133

卫生部办公厅关于2012年全国食物中毒事件情况的通报 [Weishengbubangongtingguan-yu 2012 nianquanguoshiwuzhongdushijianqingkuang de tongbao [Ministry of Health report on food poisoning situation in China in 2012]] Available at: www.moh.gov.cn/mohwsyjbgs/s7860/201303/b70872682e614e4189 d0631ae5527625.shtml. (accessed 28.10.2016).

Mishra S. Safety aspects of street foods: A case study of city of Varanasi. Indian Journal of Preventive Social Medicine, 2007, vol. 38, no. 1 & 2, pp. 32–35.

Thakur P. C., Mehra R., Narula C., Mahapatra S., Kalita T.J. Food Safety and Hygiene Practices among Street Food Vendors in Delhi, India. International Journal of Current Research, 2013, vol. 5, no. 11, pp. 3531–3534.

Global Food Security Index (India). The Economist Intelligence Unit. Available at: foodsecurityindex.eiu.com/Country/Details#India. (accessed 28.10.2016).

Saitone T.L., Sexton R.J. Impacts of minimum quality standards imposed through marketing orders or related producer organizations. American Journal of Agricultural Economics, 2010, vol. 92, no. 1, pp. 164–180. DOI: 10.1093/ajae/aap005




(c) 2017 Научный журнал "Известия Дальневосточного федерального университета. Экономика и управление"

© Дальневосточный федеральный университет, 1996-2022.
© Научный журнал "Известия Дальневосточного федерального университета Экономика и управление" - 16+.
Свидетельство о регистрации средства массовой информации ПИ № ФС77-57575
Издатель - ФГАОУ ВО "Дальневосточный федеральный университет".
При перепечатке ссылка на Сайт Журнала обязательна.
Коммерческое использование размещенных материалов запрещено.

Адрес редакции:690922, г. Владивостоко. Русский, п. Аякс, 10, Школа экономики и менеджмента ДВФУ, каб.G531 
Телефон редакции: +7 (423) 265 2424 доб. 2126

E-mail: sem-journal@dvfu.ru